Witamy w naszym sklepie Zaloguj sie lub Zarejestruj się

Damai - Olejek eteryczny - Anyż 10 ml

  • Producent: Damai
  • Dostępność: Wysyłamy w ciągu 24h

32,00 zł

  • Koszt wysyłki już od: 11,00

O korzystnych właściwościach olejku anyżowego wiedzieli już starożytni. W dzisiejszych czasach cieszy się on jeszcze większym powodzeniem. Olejek anyżowy wykazuje przede wszystkim działanie uspokajające, antyseptyczne, przeciwskurczowe oraz przeciwreumatyczne. Może być z powodzeniem stosowany podczas leczenia zaparć, biegunki, a także w ramach poprawy trawienia. Olejek ten ma także działanie rozgrzewające, w związku z czym można go stosować przy przeziębieniu, artretyzmie i reumatyzmie. Dzięki właściwościom rozrzedzającym można olejek ten wykorzystywać przy astmie, a także przy zapaleniu oskrzeli. Olejek anyżowy stosowany jest także w ramach leczenia depresji oraz bezsenności. Substancje zapachowe olejku znajdują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.
 
Olejek anyżowy wykorzystywany jest między innymi w przemyśle spirytusowym, do produkcji słynnej anyżówki. Substancje zapachowe olejku służą aromatyzowaniu różnego rodzaju produktów spożywczych, a także leków i kosmetyków. Wykorzystuje się go również jako środek, który reguluje zaburzenia trawienne oraz łagodzi bóle żołądkowe. Dzięki wspomnianym wcześniej właściwościom antyseptycznym może być z powodzeniem stosowany jako bardzo dobry i skuteczny środek wykrztuśny, w związku z czym stanowi popularny składnik wielu preparatów przeciwkaszlowych.
 
 
Olejek anyżowy  Pimpinella anisum
INCI: Anethol (90% ), fixed oil, sugar, choline and mucilage
Nazwa botaniczna: Pimpinella anisum
Nazwa zwyczajowa: Olejek anyżowy
CAS #: 8007-70-3, FEMA: 2094
Gęstość: 0,97400 - 0,98800 @ 72 °F
Współczynnik załamania: 1,55400 - 1,55480 @ 72 °F
Używane części roślin: Nasiona
Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną
Temperatura krzepnięcia: 18,6 - 14 °C (zależna od zawartości anetolu)
Kolor i zapach: Bezbarwna do jasnożółtej ciecz z zapachem lukrecji
Jakość terapeutyczna
Anyż jest zielną rośliną jednoroczną rośnie do niespełna metra wysokości. Rośliny te najlepiej rosną w lekkiej, żyznej, dobrze odsączone glebie.
Kraj pochodzenia: Bliski Wschód
Ocena: 1 10
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Imię i nazwisko:
E-mail:
Telefon:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator