Witamy w naszym sklepie Zaloguj sie lub Zarejestruj się

Damai - Olejek eteryczny - Cynamon 10 ml

  • Producent: Damai
  • Dostępność: Wysyłamy w ciągu 24h

42,00 zł



  • Koszt wysyłki już od: 11,00

Olejek cynamonowy pozyskiwany jest w procesie destylacji z parą wodną. Ma orientalny charakter i bardzo intensywny, korzenny, przyjemny zapach. Olejek cynamonowy posiada silne działanie antyseptyczne, co oznacza, że hamuje rozwój bakterii i wirusów w organizmie. Wspomaga leczenie artretycznych i reumatycznych zmian, poprzez masaż z wykorzystaniem olejku. Silnie pobudza krążenie krwi w ciele człowieka, dlatego wykazuje korzystne działanie w kosmetologii. Wykorzystywany jest do redukcji cellulitu oraz zbędnej tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, olejek cynamonowy wchodzi często w skład preparatów służących do powiększania ust. Niweluje obrzęki, zapobiega przebarwieniom skóry wynikającym ze zmian trądzikowych i zamyka rozszerzone pory skóry. Jego stosowanie nie powoduje podrażnień skóry, o ile olejek podawany jest w formie rozcieńczonej. Olejek cynamonowy podwyższa libido u obojga płci i wspomaga potencję seksualną. Przyjemnie rozgrzewa, orzeźwia i oczyszcza, przez co staje się środkiem niezastąpionym w aromaterapii. Można nim niwelować dolegliwości menstruacyjne, a po dodaniu do gorącej kąpieli lub kominka zapachowego pozwoli ukoić zmysły i doda energii, dzięki delikatnemu działaniu pobudzającemu. Olejki eteryczne zawarte w cynamonie wpływają również na pracę mózgu oraz poprawę pamięci i koncentracji. Olejek jest także często stosowany w przetwórstwie kosmetycznym do preparatów przeznaczonych do higieny jamy ustnej a także w przetwórstwie perfumeryjnym.
 
INCI: eugenol, eugenol acetate, cinnamic aldehyde and benzyl
benzoate
Nazwa botaniczna: Cinnamomum zeylanicum
Nazwa zwyczajowa: Cinnamon Oil, Olejek cynamonowy Kora
CAS #: 8015-91-6, FEMA: 2291
Ciężar właściwy: 1,01000 - 1.03000 @ 25.00 °C
Współczynnik załamania: 1,57300 - 1,59100 @ 20.00 °C
Używane części roślin: kora
metoda ekstrakcji: destylację z parą wodną
Kolor i zapach: Czerwono-brązowy z ciepłym, korzennym zapachem.
Jakość terapeutyczna
Liście oraz kora są częściami roślin, z których pozyskiwany jest olejek cynamonowy. Ma on pieprzny, ziemisty lekko zdrewniały zapach.
 
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Ocena: 1 10
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Imię i nazwisko:
E-mail:
Telefon:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator